Uitvaart

Een uitvaart kent twee varianten.

Afhankelijk van de geestelijke overtuiging van de overledene kan er gekozen worden voor een kerkelijke uitvaart, of voor een niet kerkelijke uitvaart.

Op de dag van de uitvaart is er meestal de mogelijkheid tot condoleren. Ook is het mogelijk om de dag vóór de uitvaart een condoleance, eventueel in combinatie met een avondwake, te laten plaatsvinden.

Wat gebeurt er bij een kerkelijke uitvaart?Mensen die kiezen voor een kerkelijke uitvaart kunnen kiezen om de avond vóór de uitvaart een avondwake te houden. Een avondwake is een kerkelijke dienst, waarbij de nabestaanden kunnen meebeslissen over de invulling daarvan. Er kunnen hier bijvoorbeeld herinneringen worden verteld, of rouwgedichten worden voorgedragen. Meestal zal de avondwake worden gevolgd door een condoleance (tekenen van een condoleance register). Op de dag van de uitvaart zelf zal de overledene in de kerk geplaatst worden. Er vindt een kerkdienst ter nagedachtenis aan de overledene plaats. Hierbij kunnen in beperkte mate persoonlijke gedichten e.d. worden uitgesproken. Na deze plechtigheid zal de uitvaart worden voortgezet op de begraafplaats of in het crematorium.

Wat gebeurt er bij een niet kerkelijke uitvaart?

Bij een niet kerkelijke uitvaart is er ook de mogelijkheid om de dag voor de uitvaart een condoleance te hebben. Hier gaat geen vorm van dienst aan vooraf. Op de dag van de uitvaart verzameld men zich meestal in een rouwcentrum, direct op de begraafplaats of in het crematorium.

Het is gebruikelijk dat daar dan nog een vorm van afscheidsceremonie plaatsvindt. Dit kan door een persoonlijk woord, een rouwgedicht en natuurlijk ook door het draaien van uitvaart muziek. Dit persoonlijke woord en de rouwgedichten worden meestal voorgedragen door de nabestaanden. Kunt of wilt u dit niet zelf, dan kan er gekozen worden om een ritueel begeleider in te schakelen. Bij rituele begeleiding kunnen bijvoorbeeld dit soort zaken worden uitbesteed. Na deze plechtigheid zal de uitvaart worden voortgezet op de begraafplaats of in het crematorium.