Uitvaartverzorging

Wat houdt uitvaartverzorging eigenlijk in?

Uitvaartverzorging is in het kort de organisatie van een begrafenis of crematie.

De uitvaartverzorging in Mijdrecht wordt gedaan door Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging. Maar ook de uitvaartverzorging in Vinkeveen, Wilnis, De Hoef, Uithoorn, Aalsmeer of omstreken. In alle gevallen wordt de uitvaart verzorgd door één persoon met als voordeel dat het persoonlijke aspect blijft bestaan.

Uiteindelijk heeft uitvaartverzorging alles te maken met het laatste afscheid van een dierbare. Het is om die reden belangrijk om geen enkel detail over het hoofd te zien, een tweede kans is er niet – alles moet perfect zijn, met respect, betrokkenheid en professionaliteit. Maar uitvaartverzorging is ook een beroep waar veel emoties bij voorkomen. Aangezien ik een gevoelsmens ben, kan ik mij inleven in de emoties van anderen. Daarom is dit vak mij op het lijf geschreven.

Wanneer begint uitvaartverzorging?

Uitvaartverzorging begint bijvoorbeeld al wanneer persoonlijke wensen kenbaar gemaakt worden – en dat kan dus zelfs al vóór het overlijden. Een wilsverklaring is daarbij een handig hulpmiddel.

Maar uitvaartverzorging kan ook pas beginnen wanneer een dierbare reeds is overleden. Overleg met de familie om de laatste wensen van de overledene uit te voeren, zijn daarbij natuurlijk van groot belang. Daarna kunt u in vertrouwen de organisatie en het zakelijke aspect eromheen uit handen geven. En dat scheelt in deze toch al emotionele tijden. Uitvaartverzorging betekent praktisch gezien dus ook: een hele zorg minder. 

Er komt veel bij een uitvaartverzorging kijken?

De eerste prioriteit is de overledene met respect te verzorgen. Familie of nabestaanden kiezen voor een opbaring thuis of in een aula. Bij thuis opbaring heeft u de keuze voor opbaring op bed of in een kist. Gedurende deze dagen voor de begrafenis of crematie is het belangrijk om te continu te controleren of alles naar wens is.

Er moet nog meer geregeld worden. Wordt het een afscheid met een kerkdienst? Ook kan er een ritueel begeleidster bij afscheid worden gevraagd. Hoe ziet de rouwkaart eruit en welke tekst mag daarop komen te staan? Vervoeren we onze dierbare met rouwauto’s, de rouwbus of met koetsen? Wordt de dierbare begraven of gecremeerd? Een kleine greep uit de zaken waarover een besluit genomen dient te worden en vervolgens ook binnen een kort tijdsbestek geregeld dient te worden.

De invulling van een uitvaart.

De invulling wordt gemaakt door de familie of nabestaande en de uitvaartverzorging staat u bij met advies.

Voor een goede rouwverweking is het belangrijk om familie en nabestaanden bij de uitvaartverzorging ruimte te geven voor eigen keuzes en vormgeving.